Felületkezelések

Felületvédelem

Tűzihorganyzás

A tűzihorganyzás az acél fémfelületek korrózióval szembeni védelmére szolgáló horganyzási technológia. A tűzihorganyzás során a korábban megtisztított acélszerkezetet folyékony cinkbe (horganyba) mártják. A horgany összeötvöződik az alapfémmel, annak felületére rakódik. Ez a felületvédelem bár kissé költséges, de néhány éven belül megtérül, hosszú távon olcsóbb, mint a festés. A tűzihorganyzás egymagában is elegendő lehet, egy speciális festékréteggel kombinálva azonban még hatékonyabb.
 

Galvanizálás
A galvanizálás elektrolítikus úton történő – tömör és sima fémbevonatok előállítása, a bevonó fém ionjait tartalmazó oldatból, „fürdőből”. Legtöbbször fémet vonnak be vékony fémréteggel, ritkábban műanyagot.
 

Porfestés
A porfestés (köznapi szóhasználatban gyakran szinterelés vagy szinterezés) egy speciális felületi bevonatot eredményező eljárás fém felületekre.
Az eljárás során színezett műanyag-por alapú festéket visznek fel az adott felületre elektrosztatikus szórópisztoly segítségével, ami ezalatt rátapad.
A festett testet azután kemencébe teszik,majd ráolvasztják a fémre, ahol az így kapott felület rendkívül tartós, rugalmas és hőálló.